”Får utmanas och utvecklas som programmerare på AP&T”

Daniel Staafjord

Det var ren slump att Daniel Staafjord hamnade på AP&T. Han hade läst till elingenjör med inriktning på telekommunikation på högskolan i Jönköping, men i samma veva som han blev klar med sin utbildning var det lågkonjunktur i telekommunikationsbranschen och svårt att få jobb.

– Jag hade lite ströjobb, sen kastade jag iväg en ansökan till AP&T och fick jobb som igångkörare, berättar han.

Arbetet innebar att montera, testa och driftsätta maskiner på hemmaplan. Efter en tid övergick han till att jobba som servicetekniker ute hos kund.

– Jag lärde mig massor. Det är en hård skola det där, ett nålsöga att ta sig igenom. Jag jobbade mot kunder i Småland och Mälardalen, det hände ofta att man kom ut till en kund och det visade sig vara en gammal maskin från 70-talet som skulle lagas. Kollegorna finns förstås ett samtal bort, men det är ju ändå du som står där hos kunden och förväntas få igång maskinen. I takt med att du löser uppgiften växer du både som person och som tekniker.

Reste till USA och Kina

I och med ökad erfarenhet fick han göra allt längre resor med kunder i bland annat USA, Kina och många länder i Europa.

– En intressant aspekt av att jobba utomlands är att man får se vischan i länderna där man arbetar, eftersom våra kunder ofta finns på helt andra platser än turiststråken. Man lär sig hur omvärlden fungerar, ser hur länderna ser ut bortanför huvudstäder och stränder.

Det myckna resandet var spännande en tid, men efter ett antal år valde Daniel att söka sig till ett jobb med färre resdagar.

­– Man måste ta hänsyn till livet på hemmaplan också, jag ville ha en fast bas och kunna välja om jag ville åka ut eller jobba hemma, säger han.

Fick jobb som programmerare

Daniel Staafjord återgick till att jobba som igångkörare i Tranemo, men insåg snart att han var redo för nästa utmaning – ett jobb som programmerare.

– Jag har inte varit så intresserad av chefspositioner eftersom jag vill fortsätta jobba hands on med teknik, säger han. Samtidigt vill jag ha ett jobb där jag utmanas och utvecklas, och så är det verkligen att jobba som programmerare på AP&T.

Tekniken som lockar

Det som lockar Daniel Staafjord är att arbetet hela tiden innebär något nytt.

– Vi vill och ska vara världsledande inom vårt område, då gäller det att vi ligger i teknologisk framkant. Kunderna kommer till oss och vill effektivisera sin process, sen är det upp till oss att lösa hur det ska gå till. Löpande band existerar inte här, vi arbetar kundspecifikt hela tiden.

Daniel Staafjord har egentligen aldrig haft något intresse av att jobba med människor, det är tekniken som intresserar honom.

Anderstorp eller Italien…

Samtidigt är det viktigt med en bra relation med kunderna.

– Jag har fått träna på att jobba med människor, säger han. Man får träffa allt från en panikslagen internationell underleverantör som kan vara ganska upprörd över att deras maskin står still, till en mindre kund som är oändligt tacksam över att man kommit dit och byggt om deras tjugo år gamla maskin.

Just variationen i arbetsuppgifterna är det som tilltalar Daniel Staafjord mest.

– När man kommer till jobbet på måndagen har man inte en aning om ifall man hamnar i Anderstorp eller Italien i slutet av veckan. Det är därför jag är kvar. Jag behöver inte gå någon annanstans för att få nya utmaningar.

Namn: Daniel Staafjord
Tjänst: Software Designer (programmerare) på Press
Ort: Tranemo
År: 40 år
År på AP&T: 17 år
Bästa med jobbet: ”Omväxlingen. Det är sällan den ena dagen är den andra lik.”