”Fascinerande med alla stora maskiner”

Alexander Ahlgren

Alexander Ahlgren fick jobb på AP&T direkt efter gymnasiet. Han gick elprogrammet i Ulricehamn och gjorde sin praktik på AP&T.

– Jag ville bli ”vanlig” elektriker egentligen, jobba med installationer hemma hos folk. Men så fick jag praktik på AP&T och tyckte att det de sysslade med var häftigt.

Det var flera anledningar som gjorde att Alexander fastnade för företaget.

– Dels tyckte jag det var fascinerande med alla stora maskiner, säger han. Och så kände man sig välkommen, folk var schyssta och man kände sig omhändertagen på ett bra sätt.

När han säger att han fick jobb direkt efter gymnasiet, så var det verkligen bokstavligen direkt.

– Jag började ju jobba i princip dagen efter att vi tagit studenten. Så första sommaren hade jag fast jobb och till och med semester, medan de flesta av mina klasskompisar fortfarande hade sommarjobb. Det kändes ju lite lustigt.

Till Kina och USA

Alexander Ahlgren inledde sin karriär som elmontör, och sysslade med att bygga elskåp åt automatiseringen. Men ganska snart fick han frågan om han ville åka med ut och dra el hos kunder när linorna skulle installeras.

– Min första resa gick till Norge, och sen rullade det på. Jag har jobbat i Kina, USA och många länder i Europa. Det blev en kombination av elmontering på hemmaplan och att åka med ut för att dra elen åt kunder, och det trivdes jag bra med.

Alexander gillar att vara ute hos kund och jobba, av flera skäl.

– Det är roligt med resor, att få se andra länder och kulturer. När du är ute hos en kund är du ju också ansiktet utåt för företaget. Då har man lite press på sig, men det ser jag som något positivt.

Blev teamleder

I fjol slutade plötsligt verkstadschefen på Automation, och Alexander Ahlgren fick frågan om han kunde tänka sig att tillfälligt gå in och ta ett större ansvar.

– Det handlade om att sköta resursplanering och jobba med personalfrågor, sådant jag inte gjort tidigare. Men AP&T trodde på mig, och jag kände att det var en väldigt bra möjlighet till personlig utveckling.

Sedan några månader tillbaka har Alexander Ahlgren en ny tjänst som teamleader på Automation. Jobbet handlar mycket om att lösa problem som uppstår, och se till att arbetet flyter. Han jobbar i nära samarbete med andra avdelningar som Konstruktion, Utveckling och Inköp.

– Nu finns det inte så mycket tid att jobba konkret med elen längre, det hinns inte med att dra kabel och koppla skåp, säger han och skrattar. Det händer att jag åker ut ibland, men annars är det en annan roll jag har nu där min erfarenhet som elmontör är viktig att ha med sig.

Utbyter idéer och lär av varandra

Alexander Ahlgren menar att det är vanligt, och viktigt, att man jobbar sig in i företaget steg för steg.

– Mycket av den kunskap som är viktig här bygger på att man har erfarenhet i företaget, säger han. Jag lär mig fortfarande saker varje dag. Vi jobbar tillsammans i ett lag, vi tipsar varandra, utbyter idéer och lär av varandra. När vi väl levererat en produkt jobbar vi med att fortsätta utveckla den produkten inför nästa gång vi ska sälja något liknande till en ny kund.

Montering är inget ensamarbete.

– Man jobbar väldigt nära varandra. Vi gör det här ihop. Ett härligt lag är vi faktiskt ute på verkstan. Många har jobbat på AP&T i många år, och det är roligt att kunna lära sig av dem som har lång erfarenhet.

Namn: Alexander Ahlgren
Tjänst: Teamleader, Ulricehamn
År på AP&T: Snart 11 år
Det bästa med jobbet: ”Friheten på AP&T. Man ställer upp för företaget, och vet att företaget ställer upp tillbaka.”